onsdag 2 december 2009

Oud Beersel Oude Gueuze Vielle 6 %


Öl eller champagne? Naturligtvis är det öl även om denna ölstil påminner om champagne. Jag är ju då överförtjust i gueuze och försöker när tillfälle ges att testa det som kan kommas över. I framtiden kommer ett antal gueuze att recenseras men vill börja med Oud Beersel Oude Gueuze Vielle eftersom denna sedan lång tid tillbaka alltid finns att hitta på Systembolaget, och även till en viss del på den metropoliserade landsbygden ;-)

För mer information om ölstilen gueuze samt ett besök som jag gjorde i somras på ett sådant bryggeri hänvisas ni till ett tidigare inlägg.

Konsten att framställa gueuze är ett praktexempel på ett genuint hantverk där lambic som är minst tre år blandas med ny lambic för att på så sätt starta en jäsningsprocess. En massa olika lambics ur olika åldrar kan blandas och därav är det viktigt att veta vad man gör så att det inte blir fel. När det gäller Oud Beersel Oude Gueuze Vielle skulle jag kunna skriva en hel roman, men tänker inte göra så eftersom inlägget redan känns långt.

För mer info om tillverkaren och tillverkningen av Oud Beersel Oude Gueuze Vielle klicka här. Rankas på world beer awards som världens bästa gueuze/lambic, se här. Detta håller jag dock inte med om. Bara en parantes.

Ölet påminner mycket om champagne, men även cider och vitt vin, på samma gång (sic!). Torrt, en aning stickande doft (doften är dock svag) och smaken känns fruktigt med inslag av äpple, päron och grön druva. Sött och syrligt på samma gång. Känns överhuvudtaget väldigt friskt. Men testa denna upplevelse själv, faktiskt oerhört svårt att beskriva eftersom ölet är så komplext. Dock är det inga brådska, ölet passar extremt bra att lagra, vilket bäst före datum på flaskan signalerar, 2029 :-)

Oud Beersel Oude Gueuze Vielle passar bäst efter en krogrunda, vid hemkomsten, kanske vid 5-snåret på sommaren när det börjar ljusna ute, en godnattöl kan man säga. Men det är alltid kul att beställa den på Restaurang Brogatan i Malmö, den finns faktiskt där och de blir alltid lika förvånade. Bry dig inte när de säger att de inte har den, för de har de, även om de letar en stund och sedan kommer med en dammig gammal flaska.

Betyg: 4.8 (5.0)
Pris: 39:90 för 375 ml.
Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar