tisdag 11 augusti 2009

Kroatien




En trevlig upplevelse i sommar var vår resa till Kroatien, och jag tänkte berätta lite mer för den som är intresserad.

Vi började med att spendera en natt i Split eftersom vi kom ganska sent med flyget. Planeringen sedan tidigare var att vi nästa dag skulle ta en båt ut till en ö som heter Korcula. I guideböcker, exempelvis Lonely Planet, står det att det kan vara klurigt att få båtbiljetter under högsäsong och att sådana bör bokas i förväg. Och just i samband med denna resa hade vi bokat ett rum i 6 dagar på Korcula så vi var lite bekymrade. Men det visade sig inte vara några som helst problem. Bara att knalla ner i hamnen och köpa. Så var inte oroliga!

Båtresan till Korcula var en upplevelse i sig, men det skulle bli ännu bättre! Korcula var fantastiskt med små mysiga gränder och historisk arkitektur. Sex dagar gick snabbt och vi badade (naturligtvis), cyklade och tog en endagstur till naturreservatet och ön Mljet. Ett tips är att ta taxibåt till de badöar som ligger runt Korcula. Vi blev överförtjusta i Badija där man fick känslan av att vara på sin egen ö. En taxibåt kostar cirka 75 kr tur och retur. På själva ön Korcula hittade vi också en egen strand efter cirka 40 minuters cyklande.

Jag och min flickvän gillar att boka rum och färdmedel på plats och bestämde oss att dra vidare till Dubrovnik. Vi hyrde en "taxi" från Korcula som innebar två, två och en halv timmar lång resa längs kusten.

I Dubrovnik var det en tryckande värme. Vi bodde hemma hos en tant och hennes familj. Vi fick ett underbart rum med utsikt över nya stan. Redan första kvällen gick vi dock ner till gamla stan och strosade runt. Dubrovnik är myket vackert, men lite för turistaktigt för min smak, särskilt gamla stan som var en kokande gryta med turister. Däremot fanns det mycket roligt att göra, och jag kan särskilt rekommendera: jazzklubben Troubadour, som är vida känt i Sydeuropa. Trevlig livejazz och goda drinkar. Galleriet War photo limited, och givetvis de utomhusbiografer som finns lite överallt. Att gå på bio kostar endast 20 svenska kronor.

När vi var nöjda tog vi bussen, via Bosnien in Hercegovina, tillbaka till Split där vi spenderade 4 dagar. I split kan särskilt rekommenderas att sitta vid huvudgatan i hamnen, dricka öl, och titta på alla människor som springer förbi. Ett besök i Marjan, naturreservatet, är också väl värt mödan.

Till sist, priserna är ungefär som i Sverige, kändes en aning dyrare, men samtidigt (självklart) så beror det på vad som köpes. Boendet var billigt, cirka 200-300 kr per person/natt, ofta närmre 200 kr. Kollektiva färdmedel är billigt. Särskilt biljetter till båtarna som trafikerar öarna i Dalmatien.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar