Förra fredagen var jag på Green Lion Inn i Malmö. Ett mycket bra utbud på flaska och fat. Då jag var stressad blev det som snabbast en Dugges Avenyn By Night (5%) på fat och en Delirium Nocturnum på flaska som tidigare har recenserats här. Avenyn By Night var en härlig öl som påminner om Dugges Avenyn Ale. Smaken var fruktig och torr. Rostad karaktär även här, men oväntat frisk och lite syrlig. Den där tvålsmaken dök upp, men konstigt nog faller det mig i smaken. Ölen var ganska tunn vilket drar ner betyget som landar på 3.5 (5.0). Första anhalt för kvällen var dock på Biskopen. Först blev det en Avery Out Of Bounds som är ett "måsteköp". Testade även Mikkeller Nelson Sauvignon (9%) som var vinös och väldigt fruktig med tydlig smak av bär, aprikos och persika. En aning torr. Mycket kolsyra. Trevligt öl som är lagrad på vitvinsfat. Betyg: 3.9 (5.0).
lördag 25 december 2010
Dugges Rudolf Ren Ale (7%)
Förra fredagen var jag på Green Lion Inn i Malmö. Ett mycket bra utbud på flaska och fat. Då jag var stressad blev det som snabbast en Dugges Avenyn By Night (5%) på fat och en Delirium Nocturnum på flaska som tidigare har recenserats här. Avenyn By Night var en härlig öl som påminner om Dugges Avenyn Ale. Smaken var fruktig och torr. Rostad karaktär även här, men oväntat frisk och lite syrlig. Den där tvålsmaken dök upp, men konstigt nog faller det mig i smaken. Ölen var ganska tunn vilket drar ner betyget som landar på 3.5 (5.0). Första anhalt för kvällen var dock på Biskopen. Först blev det en Avery Out Of Bounds som är ett "måsteköp". Testade även Mikkeller Nelson Sauvignon (9%) som var vinös och väldigt fruktig med tydlig smak av bär, aprikos och persika. En aning torr. Mycket kolsyra. Trevligt öl som är lagrad på vitvinsfat. Betyg: 3.9 (5.0).
torsdag 23 december 2010
Ølfabrikken Pilsner (5%)
måndag 20 december 2010
Malmö Brygghus
Märkligt nog har än så länge endast ett besök gjorts på Malmö brygghus, men vid tillfället drack jag i princip allt. Bryggeriet och tillhörande pub är lokaliserad på Bergsgatan, nära Möllevångstorget. Cacao-portern tillverkas av ren kakao! I mitt tycke är det denna renodlade chokladsmak som gör ölen så god. Den är liksom inte svårgripbar på något sätt utan kakaon dominerar och sedan kan man nästa skriva punkt slut. Men värt att omnämna är även en fin och len sötma. De åtta procenten är väl dolda. Gillar man främst kakao så blir man lätt glad för denna porter. Betyg: 4.8 (5.0). Pris: 55:- i baren när jag var där. På flaska (mängden skiljer ju sig naturligtvis) minns ej, cirka 99:-.
tisdag 14 december 2010
Westvleteren 8 (%)
Jo, bland ett urval:
1. Alkisarna dricker som sämst Orval.
2. Köper du Jupiler när du äter pizza blir du ifrågasatt.
3. Ett brutalt stort sortiment av inhemska öl och ett besök på bryggeri Cantillon finns med i ditt minne hela livet.
Nåväl, kanske det är dags att recensera Westvleteren 8 (tidigare extra). 12:an som ju är mer mytomspunnen finns dock inte i mitt privata bildarkiv då jag vid vädligt få tillfällen (typ två) har druckit sådana innan jag blev riktigt ölintresserad. Westvleteren 8 är relativt komplex. Lugn karbonisering och stiligt brun i färgen! Nötig och fruktig smak (främst katrinplommon men även bär). Alkoholen är inte intensiv, tvärtom. Det är mycket svårt att notera allt som dyker upp i huvudet, och jag lämnar det därhän. Är du öintresserad så måste du själv testa Westvleteren 8 och bilda dig egen uppfattning. Westvleteren 8 är en öl där du lär dig något nytt varje gång, men min favorit bland många favoriter av trappistölen är ändå Rochefort. Roligt att 6:an finns på bolaget i skrivande stund (bara en parantes som jag är så glad över att infoga). Betyg på Westvleteren 8? Högsta på min godtyckliga skala eftersom det alltid är en fröjd att ha detta öl i glaset. + i kanten att det inte finns någon etikett. Visst att innehållet är det viktiga men ska man göra något ska man göra det ordentligt och det gäller även utseende. Ingen etikett är elegant.
söndag 12 december 2010
Flying Dog K-9 Cruiser Winter Ale (7,4 %)
Flying Dog är ett för mig välrenommerat bryggeri med mycket fin öl, och som jag tidigare har skrivit finns bryggeriet med på min fördjupningslista. Om minnet inte sviker har jag väl druckit tre eller fyra av deras produkter och det är ju inte särskilt mycket.
Vid upphällning rödbrun nyans och liten men kompakt skumkrona. Jag gillar för det första att ölen är så fint balanserad med en tydlig karaktär av karamell, nötter samt aprikos/plommon. Sötman tar inte överhanden och finns med på ett fint sätt. Beska som framträder först i finishen. Alkoholen är ganska dold. Med detta sagt blir känslan att ölen inte sticker iväg på något håll, kanske skulle vara då att den är rätt maltig. En mycket enkel, frisk och lättdrucken öl, men så länge den är god ska jag inte klaga. Ett fint alternativ till alla tokkryddade och tradiga julöl på hyllorna, men ärligt talat kan jag dricka denna öl året runt. Betyg: 4.1 (5.0). Pris: 25.80:- för 355 ml. K-9 finns i bolagets tillfälliga sortiment.
fredag 10 december 2010
Det Lille Bryggeri Lakridsporter (5,1%)
Vid upphällning nästan kolsvart färg med en fin jämn skumkrona som synes på bilden. Ölen luktade lakrits och rostad malt. Detta blir nog en höjdare tänkte jag. Men i smaken framkom beskan på ett lite väl vasst manér och förtog den för mig eftertraktade lakritsen. Visst märks lakritssmaken av men främst i eftersmaken. Men jag ville ha ombytta roller där lakritsen står som bas. Kanske om jag hade hejdat mig och väntat lite så hade lakritssmaken blivit bättre eftersom drycken hade blivit lite väl kall i kylskåpet! Salt och en chokladton dyker också upp i smaken. Det Lille Bryggeri är ett av Danmarks i storlek minsta bryggeri och är helt klart spännande och av det lilla jag har sett och smakat verkar bryggeriet ha en vilja att experimentera. Kommer bli fler köp av deras produkter, dock inte lakritsportern så särskilt ofta. Betyg: 3.4 (5.0).
onsdag 8 december 2010
Sigtuna Merry Christmas (6%)
Denna (jul)öl är en ale i brittisk stil. Vid första klunken höjdes ögonbrynen rejält då den som sagt var mycket god. Fin rödbrunssvartaktig färg med trevlig skumkrona. Kolsyran sticker lite lätt i munnen det vill säga så som jag vill ha det. Distinkt genomsyrande smak av choklad och lakrits och på detta en skvätt kaffe som framkommer i eftersmaken. Fyllig och medeltjock vätska med betydelsen tunn men inte för tunn. Som en riktigt god dessert. De ibland jobbiga julkryddorna (exempelvis kryddnejlika, kryddpeppar, ingefära och stjärnanis) är nedtonade på ett perfekt sätt i smaken, men finns desto mer i doften. Men då jag oftast luktar på ölen endast inför första sippen är det inget som personligen stör nämnvärt. Det ska ju trots allt vara en julöl. Överlägset bäst hittills. Betyg: 4.6 (5.0). Pris: 27.90:- för 500 ml.
Etiketter:
Sigtuna Brygghus,
Sigtuna Merry Christmas
tisdag 7 december 2010
Coopers Best Extra Stout (6,3%)
En öl som med sin nästan kolsvarta färg vid blotta åsynen känns tuff och skitig,lite som olja, men visade sig vara en öl med friska smaker. Humlen visade sig på ett mycket fint sätt. Jag har för mig att det var rätt bra drag i kolsyran. Mörk rostad malt i doft och smak. För övrigt smakar ölen kaffe, choklad och ett uns lakrits. Lättsam trots utseendet (dessutom är etiketten otroligt ful och inte särskilt tilltalande) med tydliga smaker. Kort och gott en öl som jag kommer dricka igen. Betyg: 4.0 (5.0). Pris: 17.90:- för 375 ml. Tillgänglig på Systembolaget.
måndag 6 december 2010
Aegte Fynsk Ale No 16 (5,7 %) & Den Gyldne Hest Ale No 100 (5,7%)
När jag hade druckit ölen kände jag mig tvungen att googla och det visade sig att ölgurun Michael Jackson har skrivit om ett besök i Danmark där ölen nämns och hans text hittar du här. Rubinröd färg. Medelkraftig kolsyra. Smakar malt, är lätt rostad och tydliga inslag av röda bär, men även choklad samt sötma från nötter och kola. Denna öl är bättre än okej och en given uppvärmningsöl i samband med resor över sundet. Betyg: 4.5 (5.0).
lördag 4 december 2010
Brasserie Dieu Du Ciel Solstice D'hiver (10,2%)
Hur var då Solstice D'hiver? Ja, det är den första öl som kändes en aning ointressant då man tidigare har blivit bortskämd med deras ibland skruvade produkter. Det känns som hög kvalité i som god, men ölet har inte något eget, som sticker ut. I smak lagom söt och bränd med inslag av frukt och godis. Alkoholen ger en värmande munkänsla, och är perfekt balanserad. Främst med detta som åtanke en av de bästa barley wine jag har druckit (blir lite motsägelsefullt alltihop, men jag är ingen större anhängare av barley wine). Luktar däremot en del sprit som sticker lite i näsan. Luktar även ost (sic!). Eftersmaken är bitter, men balanseras upp med övriga smaker. Även om denna öl inte var superspännande är det alltid trevligt att dricka ytterligare ett öl från det mest intressanta bryggeriet i Kanada. Dessutom, för mig, är detta inte ett julöl, och det kanske inte heller tanken. Men det är ett öl som passar bäst på vintern och vinteröl som den benämns är bra med tanke på den värmande känslan. Bland det bättre på bolagets hylla just nu. Betyg: 4.3 (5.0). Pris: 34.50:- för 341 ml.
Etiketter:
Brasserie Dieu Du Ciel,
Solstice D'hiver
fredag 3 december 2010
St. Bernardus Abt 12 (10%)
Brun grumlig vätska men fint skum. Medelkraftig kolsyra som kittlar tungan. Tycker att den i sina nyanser smakar annorlunda varje gång, men typisk belgiskt jästig, mörk frukt och en ton av citrus utgör basen. En aning söt, lite som honung. Alkoholen är bra balanserad. Trevligt komplext kryddad. En härligt krämig öl som ger mycket för pengarna. Betyg: 5.0 (5.0).
tisdag 30 november 2010
Carlsberg Elephant (7,2 %)
söndag 28 november 2010
Några öl på biskopen
Efter kvällens middag stannade vi en liten stund på biskopen. En kort summering:
Skebo brukspatron (5,6%). Jag har tidigare druckit några öl från Skebro Bruksbryggeri. Särskilt då jag har varit på Tröls i Malmö. På rak arm kommer jag inte ihåg vilka, och inget som har dokumenterats. Men som många andra svenska microbryggerier, i mitt tycke, väldigt intressant. Skebo brukspatron erbjöds ikväll på fat, men var trots allt ingen riktig höjdare. En ganska trött och tunn öl. Söta toner av malt och karamell, och egentligen det enda som var förnimmbart. Förvånansvärt enkel och därför lite tråkig. Brukspatronen är ingen öl som rekommenderas. Betyg: 2.9 (5.0).
Golden State Ale (6,4%) var en egendomlig öl och kändes som en blandning mellan en tysk veteöl och en "belgare". På ett udda och unikt bra sätt. Finns just nu på fat på Bishop på torget. Ljusgul i färgen och en gräddig skumkrona. Kolsyran medelkraftig. En säregen smak av persika, både i doft och smak. Persika och öl är enligt min erfarenhet en dålig kombination eftersom det lätt blir en smak av parfym. Men så var icke fallet. Persikosmaken var ljuvlig och gav ölen en underbar karaktär. En fin balans mellan frukterna (även äpple och druva) och detta öl har verkligen sin egen stil. Betyg: 4.8 (5.0).
Medan min flickvän beställde den nederländska trappistölen La Trappe Blond (6,5%) passade jag på att testa Boon Gueze (7%). La Trappe var för min del ingen nyhet, och ingen öl som jag tycker är sådär suveränt bra, men klart drickbar. Den är enkel. Bärnstensfärgad med en i princip obefintlig skumkrona. Ovanpå jästsmaken lite frukt och lite syrlighet. Betyg: 3.5 (5.0). Boon Geuze var däremot något nytt. Bryggs av Brouwerij Boon. Mycket klar vätska vid upphällning. Luktade mögelost eller ruttet, fast det är saksamma i mitt tycke. I smak mycket välbalanserad med fräscha toner av citrus, äpplecider och en aning tropiska frukter, tänker då främst på ananas. Torr i finishen. Bonn är en trevlig Gueuze som klart är ett bra tips, även om den inte alls kommer upp i samma klass som Girardin (en recension här och en annan här) eller Cantillon. Betyg: 3.9 (5.0). Pris: 115 kronor för en flaska.
Skebo brukspatron (5,6%). Jag har tidigare druckit några öl från Skebro Bruksbryggeri. Särskilt då jag har varit på Tröls i Malmö. På rak arm kommer jag inte ihåg vilka, och inget som har dokumenterats. Men som många andra svenska microbryggerier, i mitt tycke, väldigt intressant. Skebo brukspatron erbjöds ikväll på fat, men var trots allt ingen riktig höjdare. En ganska trött och tunn öl. Söta toner av malt och karamell, och egentligen det enda som var förnimmbart. Förvånansvärt enkel och därför lite tråkig. Brukspatronen är ingen öl som rekommenderas. Betyg: 2.9 (5.0).
Golden State Ale (6,4%) var en egendomlig öl och kändes som en blandning mellan en tysk veteöl och en "belgare". På ett udda och unikt bra sätt. Finns just nu på fat på Bishop på torget. Ljusgul i färgen och en gräddig skumkrona. Kolsyran medelkraftig. En säregen smak av persika, både i doft och smak. Persika och öl är enligt min erfarenhet en dålig kombination eftersom det lätt blir en smak av parfym. Men så var icke fallet. Persikosmaken var ljuvlig och gav ölen en underbar karaktär. En fin balans mellan frukterna (även äpple och druva) och detta öl har verkligen sin egen stil. Betyg: 4.8 (5.0).
Medan min flickvän beställde den nederländska trappistölen La Trappe Blond (6,5%) passade jag på att testa Boon Gueze (7%). La Trappe var för min del ingen nyhet, och ingen öl som jag tycker är sådär suveränt bra, men klart drickbar. Den är enkel. Bärnstensfärgad med en i princip obefintlig skumkrona. Ovanpå jästsmaken lite frukt och lite syrlighet. Betyg: 3.5 (5.0). Boon Geuze var däremot något nytt. Bryggs av Brouwerij Boon. Mycket klar vätska vid upphällning. Luktade mögelost eller ruttet, fast det är saksamma i mitt tycke. I smak mycket välbalanserad med fräscha toner av citrus, äpplecider och en aning tropiska frukter, tänker då främst på ananas. Torr i finishen. Bonn är en trevlig Gueuze som klart är ett bra tips, även om den inte alls kommer upp i samma klass som Girardin (en recension här och en annan här) eller Cantillon. Betyg: 3.9 (5.0). Pris: 115 kronor för en flaska.
lördag 27 november 2010
Warka (5,7%)
Vid upphällning syns en tunn gyllenbrun färg (Ingen bild på detta dock då jag tog med mina två burkar och delade med en vän). Bra fart i kolsyran. Våldsamt aggressiv spritsmak, och väldigt chockerande med tanke på att styrkan endast är cirka 6 procent. I smak gjordes spontana associationer till tvål och vatten, men framför allt en förvånansvärt stor sötma. Spritig och söt kan nog utgöra ölets kärna. Inte jättehemsk, snarare intressant, men inte heller en öl som rekommenderas. Betyg: 3.0 (5.0). Pris: Gåva
Jag har inte varit i Polen på över ett decennium så det känns som att det snart är dags att resa dit för fördjupning i ämnet polsk öl.
torsdag 25 november 2010
Southern Tier Phin & Matt's Extraordinary Ale (5,4%)
onsdag 24 november 2010
Mikkeller Santa's Little Helper 2010 (9,1 %)
söndag 21 november 2010
Några Julöl
Om dessa tre öl jämförs föredrar jag Samuel Adams Winter Lager, den var tråkig men inte otäck. Prisvärd jämfört med övriga två. Mr Sno'balls var ganska vidrig. Mysingens midvinterbryggd kändes misslyckad och var helt enkelt inte aptitlig. Dyr. Nä, detta året har börjat bättre medelst humlerika Oppigårds Winter Ale som var istället lite av en positiv överraskning.
fredag 19 november 2010
Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest (6,7%)
torsdag 18 november 2010
Fuller's Old Winter Ale (5,3 %) & Fuller's ESB (5,9%)
Jag har av olika anledningar inte besökt bolaget den senaste månaden, men i tisdags passade jag på och införskaffade: Fuller's Brewer's Reserve Oak Aged Ale (8,2%). Blir nog en spännande helg.
Systembolaget har just nu följande öl från Fuller's: India Pale Ale (5,3%), Golden Pride (8,5%), London Porter (5,4%), Organic Honey Dew (5%), London Pride (4,7%), 1845 (6,3%), Discovery (4,2%) samt då övriga sedan tidigare nämnda i detta inlägget. 1845:an är den jag konstigt nog inte har testat. Sedan har det blivit några till exempelvis på Bishops. Jaja, nog om Fuller's för stunden, fler recensioner kommer längre fram i tiden.
Trevlig helg!
tisdag 16 november 2010
Red Haired Jeanne (7%)
onsdag 10 november 2010
Några Kalla i en lista, andra upplagan.
En revidering av ursprunglig sammanställning 2010-09-09.
(Som blogginlägg numero etthundra kan det ju vara passande med en betygssammanställning, alltså en förteckning av alla recenserade öl. Uppdateras fortlöpande. Vill du läsa specifikt om ett öl förslår jag att du använder bloggens sökmotor. Betygen är ju naturligtvis satta på halvt allvar och ska ses som en fingervisning).
Betyg 5
Westvleteren 8 (%)
St. Bernardus Abt 12 (10%)
Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest (6,7%)
Rogue Chocolat Stout (6.3%)
Smisje Kerst (11%)
Founders Red's Rye PA (6,6%)
Mikkeller Centennial Single Hop IPA (6,9%)
Amager Bryghus IPA (7%)
Sierra Nevada Bigfoot Ale (9.6%)
Founders Breakfast Stout (8,3%)
Rochefort 10 (11,3 %)
Beer Here Fat Cat Red Ale (4,7%)
Oppigårds InWit (4,5%)
Gueuze Girardin 1882 (5%)
Ölvisholt Suttungasumbl (7,2%)
Waterloo Double Dark (8,5%)
Haandbryggeriet Dark Force (9%)
Péché Mortel (9,5%)
Rogue Smoke Ale (7%)
Triple Karmeliet (8,4%)
Betyg 4
Ölands Påsköl (5,3%) 4.9
Malmö Brygghus Cacao-porter (8%) 4.8
Golden State Ale (6,4%) 4.8
Hornbeer Gladiator (6,4 %) 4.8
Avery Maharaja Imperial India Pale Ale (10,3 %) 4.8
Fru Frederiksen (7%) 4.8
Göteborgsporter från Oceanbryggeriet (5%) 4.8
Brasserie Des Rocs Triple Impériale (10%) 4.8
Oud Beersel Oude Gueuze Vielle (6%) 4.8
La Trappe Witte Trappist (5,5%) 4.8
Westmalle Tripel (9,5%) 4.8
Nils Oscar Rökporter (5,9%) 4,8
Islenskur Urvals Stout (Viking Olgerd Akureyri)(5,8%) 4.7
Urthel Hop-it (9,5%) 4.7
G Schneider & Sons Aventinus Weizen Eisbock (12%) 4.7
Fuller's India Pale Ale (5,3%) 4.7
S't Peters Cream Stout (6,5%) 4.7
Sigtuna Merry Christmas (6%) 4.6
Midtfyns Bryghus Imperial Stout (9,5%) 4.6
Primátor Dark (4,8%) 4.6
De Dolle Ara Bier (8%) 4.6
Old Chub Scottish Style (8%) 4.6
Lamoral Degmont Triple (8%) 4.6
Avery Hog Heaven Ale (9,2%) 4.6
Aegte Fynsk Ale No 16 (5,7 %) 4.5
Red Haired Jeanne (7%) 4.5
Beer Here Hoptilicus (9%) 4.5
Girardin Framboise (5%) 4.5
Rogue XS Imperial Younger's Special Bitter (7,4%) 4.5
Mikkeller Beer Geek Breakfast (7,5%) 4.5
Left Hand Milk Stout (5,2%) 4.5
Young's Double Chocolate Stout (5,2%) 4.5
Urthel Samaranth Quadrium (11%) 4.5
Oppigårds Indian Tribute (6,6%) 4.5
Corsendonk Christmas Ale (8,5%) 4.5
Hantverksbryggeriets Kosacken (7,5%) 4.5
Grimbergen Double (6,5%) 4.5
Haystack Wheat (5%) 4.5
Haandbryggeriet Ardenne Blond (8%) 4.5
Dugges 1/2 Idjit (7%) 4.5
Sotholmen Extra Stout (7%) 4.5
Gordon (8.7%) 4.5
Hornbeer Røgøl (5,7%) 4.4
Brasserie Dieu Du Ciel Solstice D'hiver (10,2%) 4.3
Circle Master (4,7%) 4.3
Grebbestad Lager (5%) 4.3
Bedarö Bitter (4,5%) 4.3
Southern Tier Phin & Matt's Extraordinary Ale 4.2
Fuller's ESB (5,9%) 4.2
Belhaven Wee Heavy (6,5%) 4.2
Mikkeller Jackie Brown (5,9%) 4.2
Taras Boulba (4,5%) 4.2
Chimay Blå (9%) 4.2
Fosterlandsins Freyja (4,5%) 4.1
Black Rocket Porter (5,5%) 4.1
La Fin du Monde (9%) 4.1
Delirium Nocturnum (8,5%) 4.1
Flying Dog K-9 Cruiser Winter Ale (7,4 %) 4.1
Brother Thelonious (9,4 %) 4.0
Samuel Adams Honey porter (5,5%) 4.0
Samuel Adams Black Lager (4,9%) 4.0
Sierra Nevada Celebration ale (6,8%) 4.0
Örebro Bitter (5,7%) 4.0
Mikkeller Single Hop East Kent Golding IPA (6,9%) 4.0
Indianviken Pale Ale (6,2%) 4.0
Saint Idesbald Triple (9%) 4.0
Avery Ellie's Brown Ale (5,8%) 4.0
Mort Subite Gueuze Lambic (4,5%) 4.0
Chimay Vit (8%) 4.0
Corne Du Diable (6.5%) 4.0
Red Seal Ale (5,6%) 4.0
Coopers Best Extra Stout (6,3%) 4.0
Duvel (8,5%) 4.0
Betyg 3
Ålö Ale (5,6%)3.9
Boon Geuze (7%) 3.9
Samuel Adams Boston Ale (4,8%) 3.9
Belhaven Twisted Thistle IPA (5,3%) 3.9
De Dolle Bos Keun (10%) 3.9
Maredsous 6, (6%) 3.9
Daleside Monkey Wrench (5,3%) 3.9
Fuller's Golden Pride (8,5%) 3.9
Erdinger Weissbier Dunkel (5,6%) 3.9
Spaten-Franziskaner Bräu Hefe-Weissbier Dunkel (5%) 3.9
Paulaner Weissbier Kristall (5,2%) 3.9
Mikkeller Nelson Sauvignon (9%) 3.9
Dugges Avenyn Ale (5%) 3.8
Timmerman Tradition Faro Lambic (4%) 3.8
Laško Pivo (4,9%) 3,8
Lindemans Cassis Lambic (4%) 3.8
Amager Rugporter (8,5%) 3.7
Mohawk Stitch (5,3 %) 3.6
Black Wych (5%) 3.6
Drie Fonteinen Oude Gueuze (6%) 3.6
La Trappe Blond (6,5%) 3.5
Brooklyn Black Chocolate Stout (10,6%) 3.5
Spaten-Franziskaner Bräu Hefe-Weissbier (5%) 3.5
Hornbeer Summer (4,6%) 3.5
Warsteiner (4,8%) 3.5
Crocodile Lager (5,2%) 3.5
Riedenburger Pils (4,7%) 3.5
Dugges Avenyn By Night (5%) 3.5
Det Lille Bryggeri Lakridsporter (5,1%) 3.4
Den Gyldne Hest Ale No 100 (5,7%) 3.4
Old Rasputin Russian Imperial Stout (9%) 3.3
Ölfabrikken Porter (7,5%) 3.3
Malmö Brygghus IPA (6,6%) 3.1
Dugges Rudolf Ren Ale (7%) 3.1
Ølfabrikken Pilsner (5%) 3.0
Warka (5,7%) 3.0
Shepherd Neame 1698 Strong Ale (6,5%) 3.0
Mysingens midvinterbryggd (6%) 3.0
Satan Red (8%) 3.0
Hantverksbryggeriets Narren (5,7%) 3.0
Jacobsen Brown Ale (6%) 3.0
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale (8%) 3.0
Avery New World Porter (6,7%)3.0
Devil's Pale Ale 666 (6,6%) 3.0
Duff Beer (5%) 3.0
Amager Black Nitro (7,8%) 3.0
Mikkeller Tomahawk Single Hop IPA (6,9%) 3.0
Polar Beer (4,7%) 3.0
Harviestoun Bitter & Twisted (4,2%) 3.0
Rogue Deadliest Ale (Northwestern Ale) (6,2%) 3.0
Wells Banana Bread Beer (5,2%) 3.0
Saxo Bio (7,5%) 3.0
Betyg 2
Donder & Bliksem (5,9%) 2.9
Skebo brukspatron (5,6%) 2.9
Traquair 2010 (10 %) 2.9
Samuel Adams Winter Lager (5,5%) 2.9
Mikkeller Santa's Little Helper 2.8
Närkes Double Dutch Viking (6,8%) 2.8
S't Landelin Mythique (7,5%) 2.8
Hr.Frederiksen (10,5%) 2.8
Samuel Adams oktoberfest (5,5 %) 2.7
Mohawk EIPA (7,5 %)
Seven Giraffes (5,1%) 2.5
Steam Whistle Pilsner (5%) 2.5
Zeunerts Höga kusten (5,3%) 2.5
Founders Curmudgeon Old Ale (9,8%) 2.5
Mori (5,5%) 2.5
Bödelns IPA (5,6%) 2.5
Skjalfti (5%) 2.5
Carlsberg Elephant 7,2 % 2.5
Harviestoun Mr Sno'balls (4,5%) 2.4
Kaldi Dökkur (5%) 2.2
Þorra Kaldi (5,4%) 2.2
Fuller's Mr Harry (4,8%) 2.1
Beer Here Tia Loca (4,5%) 2.0
S:t Eriks Pilsner (5,3%) 2.0
Jenlain Blonde (5,9 %) 2.0
Thor Pilsner (4,6%) 2.0
Titan IPA-Great Divide (7,1%) 2.0
Hook Norton Haymaker (5%) 2.0
Nils Oscar Kalasöl (5,2%) 2.0
Founders Centennial IPA (7,2%) 2.0
Hercules Double IPA (9.1%) 2.0
Amager Bryghus 3.akt (5,2%) 2.0
Jever Pilsener (4,9%) 2.0
Betyg 1
Einbecker Mai-Ur-Bock (6,5%) 1.9
Einbecker Ur-bock Hell (6,5%) 1.9
Stone Ruination IPA (7,7%) 1.9
Fuller's Old Winter Ale (5,3 %) 1.8
Rogue Brutal Bitter (6.2%) 1.8
Schlösser Alt (4,8%) 1.8
Lava (9,4%) 1.5
Mikeller Amarillo Single Hop IPA (6,9%) 1.5
Duchesse De Bourgogne (6,2%) 1.5
Landsort Lager (5,3%) 1,5
Dugges Påsköl (6%) 1.3
Nøgne ø Sunturnbrew (11%) 1.2
Bath Ales Wild Hare (5%) 1.1
Betyg 0
Caffrey's Irish Ale (4%) 0
Omnämnda, men ej betygsatta/recenserade
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (7,2%)
Sierra Nevada Pale Ale (5,6%)
Highlander Beer (4,8%)
Port Brewing WipeOut IPA (7%)
Brooklyn East India Pale Ale (6,8%)
Pickla Pils (4,8%)
Zeitgeist Black lager (4,9%)
Chimay Röd (7%)
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (7,2%)
Snake Dog IPA (7,1%)
Wisby Klosteröl (5%)
Sarajevska Pivo (5%)
Kasteel Rouge (8%)
Palm Ale -
Maes (5,1%)
Jupiler (5,2%)
(Som blogginlägg numero etthundra kan det ju vara passande med en betygssammanställning, alltså en förteckning av alla recenserade öl. Uppdateras fortlöpande. Vill du läsa specifikt om ett öl förslår jag att du använder bloggens sökmotor. Betygen är ju naturligtvis satta på halvt allvar och ska ses som en fingervisning).
Betyg 5
Westvleteren 8 (%)
St. Bernardus Abt 12 (10%)
Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest (6,7%)
Rogue Chocolat Stout (6.3%)
Smisje Kerst (11%)
Founders Red's Rye PA (6,6%)
Mikkeller Centennial Single Hop IPA (6,9%)
Amager Bryghus IPA (7%)
Sierra Nevada Bigfoot Ale (9.6%)
Founders Breakfast Stout (8,3%)
Rochefort 10 (11,3 %)
Beer Here Fat Cat Red Ale (4,7%)
Oppigårds InWit (4,5%)
Gueuze Girardin 1882 (5%)
Ölvisholt Suttungasumbl (7,2%)
Waterloo Double Dark (8,5%)
Haandbryggeriet Dark Force (9%)
Péché Mortel (9,5%)
Rogue Smoke Ale (7%)
Triple Karmeliet (8,4%)
Betyg 4
Ölands Påsköl (5,3%) 4.9
Malmö Brygghus Cacao-porter (8%) 4.8
Golden State Ale (6,4%) 4.8
Hornbeer Gladiator (6,4 %) 4.8
Avery Maharaja Imperial India Pale Ale (10,3 %) 4.8
Fru Frederiksen (7%) 4.8
Göteborgsporter från Oceanbryggeriet (5%) 4.8
Brasserie Des Rocs Triple Impériale (10%) 4.8
Oud Beersel Oude Gueuze Vielle (6%) 4.8
La Trappe Witte Trappist (5,5%) 4.8
Westmalle Tripel (9,5%) 4.8
Nils Oscar Rökporter (5,9%) 4,8
Islenskur Urvals Stout (Viking Olgerd Akureyri)(5,8%) 4.7
Urthel Hop-it (9,5%) 4.7
G Schneider & Sons Aventinus Weizen Eisbock (12%) 4.7
Fuller's India Pale Ale (5,3%) 4.7
S't Peters Cream Stout (6,5%) 4.7
Sigtuna Merry Christmas (6%) 4.6
Midtfyns Bryghus Imperial Stout (9,5%) 4.6
Primátor Dark (4,8%) 4.6
De Dolle Ara Bier (8%) 4.6
Old Chub Scottish Style (8%) 4.6
Lamoral Degmont Triple (8%) 4.6
Avery Hog Heaven Ale (9,2%) 4.6
Aegte Fynsk Ale No 16 (5,7 %) 4.5
Red Haired Jeanne (7%) 4.5
Beer Here Hoptilicus (9%) 4.5
Girardin Framboise (5%) 4.5
Rogue XS Imperial Younger's Special Bitter (7,4%) 4.5
Mikkeller Beer Geek Breakfast (7,5%) 4.5
Left Hand Milk Stout (5,2%) 4.5
Young's Double Chocolate Stout (5,2%) 4.5
Urthel Samaranth Quadrium (11%) 4.5
Oppigårds Indian Tribute (6,6%) 4.5
Corsendonk Christmas Ale (8,5%) 4.5
Hantverksbryggeriets Kosacken (7,5%) 4.5
Grimbergen Double (6,5%) 4.5
Haystack Wheat (5%) 4.5
Haandbryggeriet Ardenne Blond (8%) 4.5
Dugges 1/2 Idjit (7%) 4.5
Sotholmen Extra Stout (7%) 4.5
Gordon (8.7%) 4.5
Hornbeer Røgøl (5,7%) 4.4
Brasserie Dieu Du Ciel Solstice D'hiver (10,2%) 4.3
Circle Master (4,7%) 4.3
Grebbestad Lager (5%) 4.3
Bedarö Bitter (4,5%) 4.3
Southern Tier Phin & Matt's Extraordinary Ale 4.2
Fuller's ESB (5,9%) 4.2
Belhaven Wee Heavy (6,5%) 4.2
Mikkeller Jackie Brown (5,9%) 4.2
Taras Boulba (4,5%) 4.2
Chimay Blå (9%) 4.2
Fosterlandsins Freyja (4,5%) 4.1
Black Rocket Porter (5,5%) 4.1
La Fin du Monde (9%) 4.1
Delirium Nocturnum (8,5%) 4.1
Flying Dog K-9 Cruiser Winter Ale (7,4 %) 4.1
Brother Thelonious (9,4 %) 4.0
Samuel Adams Honey porter (5,5%) 4.0
Samuel Adams Black Lager (4,9%) 4.0
Sierra Nevada Celebration ale (6,8%) 4.0
Örebro Bitter (5,7%) 4.0
Mikkeller Single Hop East Kent Golding IPA (6,9%) 4.0
Indianviken Pale Ale (6,2%) 4.0
Saint Idesbald Triple (9%) 4.0
Avery Ellie's Brown Ale (5,8%) 4.0
Mort Subite Gueuze Lambic (4,5%) 4.0
Chimay Vit (8%) 4.0
Corne Du Diable (6.5%) 4.0
Red Seal Ale (5,6%) 4.0
Coopers Best Extra Stout (6,3%) 4.0
Duvel (8,5%) 4.0
Betyg 3
Ålö Ale (5,6%)3.9
Boon Geuze (7%) 3.9
Samuel Adams Boston Ale (4,8%) 3.9
Belhaven Twisted Thistle IPA (5,3%) 3.9
De Dolle Bos Keun (10%) 3.9
Maredsous 6, (6%) 3.9
Daleside Monkey Wrench (5,3%) 3.9
Fuller's Golden Pride (8,5%) 3.9
Erdinger Weissbier Dunkel (5,6%) 3.9
Spaten-Franziskaner Bräu Hefe-Weissbier Dunkel (5%) 3.9
Paulaner Weissbier Kristall (5,2%) 3.9
Mikkeller Nelson Sauvignon (9%) 3.9
Dugges Avenyn Ale (5%) 3.8
Timmerman Tradition Faro Lambic (4%) 3.8
Laško Pivo (4,9%) 3,8
Lindemans Cassis Lambic (4%) 3.8
Amager Rugporter (8,5%) 3.7
Mohawk Stitch (5,3 %) 3.6
Black Wych (5%) 3.6
Drie Fonteinen Oude Gueuze (6%) 3.6
La Trappe Blond (6,5%) 3.5
Brooklyn Black Chocolate Stout (10,6%) 3.5
Spaten-Franziskaner Bräu Hefe-Weissbier (5%) 3.5
Hornbeer Summer (4,6%) 3.5
Warsteiner (4,8%) 3.5
Crocodile Lager (5,2%) 3.5
Riedenburger Pils (4,7%) 3.5
Dugges Avenyn By Night (5%) 3.5
Det Lille Bryggeri Lakridsporter (5,1%) 3.4
Den Gyldne Hest Ale No 100 (5,7%) 3.4
Old Rasputin Russian Imperial Stout (9%) 3.3
Ölfabrikken Porter (7,5%) 3.3
Malmö Brygghus IPA (6,6%) 3.1
Dugges Rudolf Ren Ale (7%) 3.1
Ølfabrikken Pilsner (5%) 3.0
Warka (5,7%) 3.0
Shepherd Neame 1698 Strong Ale (6,5%) 3.0
Mysingens midvinterbryggd (6%) 3.0
Satan Red (8%) 3.0
Hantverksbryggeriets Narren (5,7%) 3.0
Jacobsen Brown Ale (6%) 3.0
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale (8%) 3.0
Avery New World Porter (6,7%)3.0
Devil's Pale Ale 666 (6,6%) 3.0
Duff Beer (5%) 3.0
Amager Black Nitro (7,8%) 3.0
Mikkeller Tomahawk Single Hop IPA (6,9%) 3.0
Polar Beer (4,7%) 3.0
Harviestoun Bitter & Twisted (4,2%) 3.0
Rogue Deadliest Ale (Northwestern Ale) (6,2%) 3.0
Wells Banana Bread Beer (5,2%) 3.0
Saxo Bio (7,5%) 3.0
Betyg 2
Donder & Bliksem (5,9%) 2.9
Skebo brukspatron (5,6%) 2.9
Traquair 2010 (10 %) 2.9
Samuel Adams Winter Lager (5,5%) 2.9
Mikkeller Santa's Little Helper 2.8
Närkes Double Dutch Viking (6,8%) 2.8
S't Landelin Mythique (7,5%) 2.8
Hr.Frederiksen (10,5%) 2.8
Samuel Adams oktoberfest (5,5 %) 2.7
Mohawk EIPA (7,5 %)
Seven Giraffes (5,1%) 2.5
Steam Whistle Pilsner (5%) 2.5
Zeunerts Höga kusten (5,3%) 2.5
Founders Curmudgeon Old Ale (9,8%) 2.5
Mori (5,5%) 2.5
Bödelns IPA (5,6%) 2.5
Skjalfti (5%) 2.5
Carlsberg Elephant 7,2 % 2.5
Harviestoun Mr Sno'balls (4,5%) 2.4
Kaldi Dökkur (5%) 2.2
Þorra Kaldi (5,4%) 2.2
Fuller's Mr Harry (4,8%) 2.1
Beer Here Tia Loca (4,5%) 2.0
S:t Eriks Pilsner (5,3%) 2.0
Jenlain Blonde (5,9 %) 2.0
Thor Pilsner (4,6%) 2.0
Titan IPA-Great Divide (7,1%) 2.0
Hook Norton Haymaker (5%) 2.0
Nils Oscar Kalasöl (5,2%) 2.0
Founders Centennial IPA (7,2%) 2.0
Hercules Double IPA (9.1%) 2.0
Amager Bryghus 3.akt (5,2%) 2.0
Jever Pilsener (4,9%) 2.0
Betyg 1
Einbecker Mai-Ur-Bock (6,5%) 1.9
Einbecker Ur-bock Hell (6,5%) 1.9
Stone Ruination IPA (7,7%) 1.9
Fuller's Old Winter Ale (5,3 %) 1.8
Rogue Brutal Bitter (6.2%) 1.8
Schlösser Alt (4,8%) 1.8
Lava (9,4%) 1.5
Mikeller Amarillo Single Hop IPA (6,9%) 1.5
Duchesse De Bourgogne (6,2%) 1.5
Landsort Lager (5,3%) 1,5
Dugges Påsköl (6%) 1.3
Nøgne ø Sunturnbrew (11%) 1.2
Bath Ales Wild Hare (5%) 1.1
Betyg 0
Caffrey's Irish Ale (4%) 0
Omnämnda, men ej betygsatta/recenserade
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (7,2%)
Sierra Nevada Pale Ale (5,6%)
Highlander Beer (4,8%)
Port Brewing WipeOut IPA (7%)
Brooklyn East India Pale Ale (6,8%)
Pickla Pils (4,8%)
Zeitgeist Black lager (4,9%)
Chimay Röd (7%)
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (7,2%)
Snake Dog IPA (7,1%)
Wisby Klosteröl (5%)
Sarajevska Pivo (5%)
Kasteel Rouge (8%)
Palm Ale -
Maes (5,1%)
Jupiler (5,2%)
Hornbeer Røgøl (5,7%) Amager Rugporter (8,5%) samt Brother Thelonious (9,4 %)

Etiketter:
Amager Rugporter,
Brother Thelonious,
Hornbeer Røgøl
onsdag 3 november 2010
Zeunerts Höga kusten (5,3 %)
Först och främst när det gäller ölen i sig, om miljön hade varit den rätta; jag minns när jag fjällvandrade i Abisko för en jäkla massa år sedan, med fjällen och riporna tätt inpå, så hade den kanske smakat bättre. Vem vet? Jag lär i och för sig inte testa. Nä, Zeunerts Höga kusten åker i kistan och kommer att stanna där.
Vad finns att säga om doft och smakupplevelsen? Svag sötma, svag beska, brödig och mycket lätt fruktig. Det finns ingenting i helhetsintrycket som sticker ut eller utmärker ölen och hela upplevelsen blir på ett sätt intetsägande. Notera intetsägande, det är säkert ingen dålig öl, men det ska till en hel del mer för att jag ska bli intresserad. Betyg: 2.5 (5.0). Pris: 15:50 för 500 ml. Tillgänglighet: I Systembolagets fasta sortiment sedan 1997.
söndag 31 oktober 2010
Beer Here Hoptilicus (9%)
måndag 25 oktober 2010
Seven Giraffes (5,1%) & Traquair 2010 (10 %)
Seven Giraffes bryggs av skottska Williams Bros Brewing Co. Bara namnet säger ju en del om fantasin, suck! ölen innehåller sju olika maltsorter och torrhumlad med Cascade och Styrian Golding. Vid första sippen slås man av en behaglig humle, men om det är två, fem eller sju maltsorter gör mig detsamma. Ölen är kryddad med fläder och citronzest. För oss dödliga leder en snabb sökning att citronzest är det yttersta gula på citronskalet. Detta omvandlas i upplevelsen till en frisk sommarkänsla i doftupplevelsen, men märks inte i smaken. Sammanfattningsvis: en okej öl som är bättre än en Pripps Blå eller en Kung, men bara snäppet över. Betyg: 2.5 (5.0) Pris: 23:90 för 500 ml. I Systembolagets fasta sortiment.
+ i kanten för etiketten. Jag älskar giraffer!
fredag 22 oktober 2010
Hornbeer Gladiator (6,4 %)
I det gamle Rom udkæmpede Gladiatorerne drabelige kampe på liv og død. I vores tid udkæmpes de drabelige kampe heldigvis næsten kun i sport. I øllets verden dyster bryggerne om at lave den bedste øl. Denne øl er brygget i samme ånd, som da Gladiatorerne kæmpede, som når det danske fodboldlandshold ydmyger USA i kvartfinalen i Sydafrika i juni 2010 - og som en venskabelig, drabelig dyst mellem Midtfyns Bryghus og Hornbeer om at lave den bedste øl!
Ölen är nästan identiska till utseende. Kanske i smak?! Jag köpte Hornbeers variant, dels eftersom jag gillar Hornbeer, dels efter rekommendation av herren som huserar på Barley Wine. Humlen är i doft och smak kraftig och, skulle jag vilja säga: genomsyrande. Fruktig doft och smak. Hyfsat maltig. Lite söt, men bara lite. Bitterheten hålls i schack. Balanserad. En välgjord och njutbar IPA! Skulle vara intressant att testa Midtfyns variant! Betyg: 4.8 (5.0).
Etiketter:
Hornbeer,
Hornbeer Gladiator,
Midtfyns Bryghus
måndag 18 oktober 2010
Besök på biskopen
När ölen var avslutad knallade vi ner till gamla trygga biskopen på Norra Vallgatan. Där var det ungefär samma fina utbud, och ett mer stillsamt antal människor. Ingen trängsel i baren.
Jag drack följande öl: Founders Pale Ale (5,4%), Snake Dog IPA (7,1%), Avery Out Of Bounds (5,1%), Thomas Creek Class Five IPA (5,5%), Brooklyn Monster Ale (10,1%), Mikkeller East Kent Golding Single Hop IPA (6,9%), Great Divide Titan IPA (7,1%), Dugges Never Mind The Bollox! (9%)
Dugges har en plats i mitt hjärta, och jag blev glad när jag såg Dugges Never Mind The Bollox! på kran. Det finns något särskilt med detta öl som i stil är en dubbel IPA, och det är en extremt tydlig smak bestående av syrliga tropiska frukter. Lite av en AHA-upplevelse, att denna smak är så tydlig alltså. Fungerar bra som godis. Humlen är fint presenterad i doft och smak. En aning bitter, men oerhört välsmakande och denna svenska dubbel IPA är onekligen fint balanserad. Betyg: 4.7 (5.0).
Mikkeller East Kent Golding Single Hop IPA är bra, och recenserades i samband med ett besök i april månad. Titan IPA skrevs ner kortfattat i januari, men det var innan jag fick ordentlig smak på öl med en tydligt humlad profil. När det gäller Snake Dog IPA så skriver jag återigen, liksom i november 2009, att den får avhandlas vid ett annat tillfälle. Ska så småningom dricka och därmed fördjupa mig mer i bryggeriet och deras drycker. Det får bli en historia i sig i ett annat sammanhang.
När det gäller Thomas Creek Five Class IPA kan jag säga att den var bra! Ber om att få återkomma, då min nyfikenhet har väckts, och då jag säkerligen inom en snar framtid kommer att hugga in på Imperial Oak, Porter och vad mer jag kan komma över. Intressant.
Nästa vecka är det dags för ett besök på Mikkeller bar, och förmodligen ett inköp hos en välsorterad butik på andra sidan sundet. Självklart återkommer jag med en rapport för den som är intresserad.
onsdag 13 oktober 2010
Mohawk Stitch (5,3 %) & Mohawk EIPA (7,5 %)

söndag 10 oktober 2010
BarleyWine
Snabbt inlägg idag. Igår företogs en spontan icke-ölrelaterad resa till Köpenhamn. Inne på BarleyWine blev det lite panikartat eftersom tiden var knapp, cirka 10 minuter. En rejäl inköpsresa vankas om cirka två veckor. På BarleyWine köpte jag: Beer Here Hoptilicus (9%), Hornbeer Kiss The Frog (4,6 %) Hornbeer Røgøl (5,7%), Southern Tier Phin & Matts Extraordinary Ale (5,4%) Nieuwpoortse Roste Jeanne (7%), S't Bernardus Abt 12 (10%), Brasserie (Abbaye) Des Rocs Grand Cru (9,5%).
Sedvanligt besök gjordes i "mataffären" Irma. Ett fint ölsortiment till bra priser. Inte så oväntat fanns mycket dansk öl, bland annat flertalet sorter från Nørrebro Bryghus, exempelvis New York Lager (5,2%) och Bombay Pale Ale (6,5%) som kostar 25:00 DKK flaskan. Tänker även testa Tæppefald (6,2%) samt Humlefryd (5,5%) från Bryggeriet Skands som etablerades 2003. 16:00 DKK flaskan. Ølfabrikken Pale Ale för 8:00 DKK burken är ju också minst sagt ett fynd.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)