söndag 29 augusti 2010

Tysk öl - del II

Onsdagen den tredje februari slängde jag in ett delinlägg om tysk öl, och nu känns det som att det är dags för den avslutande delen med detta tema. En kanske rolig aspekt i det hela är att det inte är några jätteknasiga öl, utan tvärtom, som finns lättillgängliga på Systembolaget. Skriver bara kort om varje sort eftersom inlägget annars helt enkelt blir mastodontlångt.

Först ut är Jever Pilsener (4,9%) som bryggs i staden med samma namn. En pilsner som tillverkas enligt de tyska renhetslagarna. Ölet har en snygg ljusgul färg. Saknar sötma och har en ganska frän beska. Jever Pilsener är inget öl som går hem hos mig, och därmed sällan köps, men så uppskattar jag inte heller beska. Finns även en del luriga kemiska bismaker som är svåra att sätta fingret på. Betyg: 2.0 (5.0) Pris: 13:70 :- för 330 ml.




Schlösser Alt (4,8%) lanserades på bolaget i höstas. Bryggeriet är det största i Tyskland avseende tillverkning av Alt-bier. Till skillnad från Jever relativt söt och en hyfsad beska och malt. Alt står för gammalt och syftar till att det har tillverkats enligt gamla metoder eller liknande. Gammalt är det även i smaken; dassigt och strävt (torrt) med inslag av gammalt bröd och papper. Och poängen med detta öl är? Betyg: 1.8 (5.0). Pris: 14:90 för 330 ml.








Ska nu växla över till ett riktigt bra veteöl som jag dricker med jämna mellanrum och som heter Erdinger Weissbier Dunkel (5,6%). Erdingerbryggeriet ligger strax utanför Munchen och tre av deras produkter finns på Systembolaget. Dunkel har en rostad karaktär och en viss beska. Förnimmer smak av choklad men annars inga andra särskilda smaker så det är ett icke-komplext öl. Torde falla de flesta i smaken, även de som inte i vanliga fall uppskattar mörkt öl. Ölet är dock lite disigt på grund av att jästfällningen har bibehållts. Betyg: 3.9 (5.0).Pris: 22:40 för 500 ml.

God tyskt öl är för mig inte bockölet Einbecker Mai-Ur-Bock (6,5%). Ölet smakade precis lika vidrigt som Einbecker Ur-Bock Hell. Fyllig maltsmak och en jobbig Spritbeska. Gammalt blomvatten är annars känslan när ölet inmundigas. Saknar själ. Betyg: 1.9 (5.0). Pris: 15:90 för 330 ml.

Temat tysk öl ska avslutas i positiva tongångar genom en presentation av två öl från Spaten-Franziskaner Bräu, nämligen Hefe-Weissbier Dunkel (5%) och "vanlig" Hefe-Weissbier (5%). Franziskanerbryggeriet tillverkar även öl av märket Spaten. Munken på etiketten har hängt med sedan 1909. Intressant vidare läsning finns på bryggeriets hemsida.

Hefe Weissbier Dunkel är ett bra alternativ till Erdinger. En söt, nötig och snäll smak. Brödig och en lätt smak av banan. Köper den mer sällan än Erdingers, men utan egentlig anledning, det bara blir så. Jästfällning. Betyg: 3.9 (5.0). Pris: 19:50 för 500 ml.









Hefe-Weissbier är lite sådär härligt syrlig, som att suga på en god karamell. Frisk smak av citrus och kryddor. Lätt brödig. Jästfällning. Betyg: 3.5 (5.0). Pris: 19:50 för 500 ml.

Jag har ytterligare ett gäng tyska öl att skriva om, men det får bli i form av separata inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar