onsdag 10 november 2010

Hornbeer Røgøl (5,7%) Amager Rugporter (8,5%) samt Brother Thelonious (9,4 %)

Idén till denna öl (enligt flasketiketten) föddes i samband med ett besök i den sydtyska staden Bamberg vars bryggerier är kända för sina rököl. Överraskande bra är min spontana reaktion! En fin grumlig mörkbrun färg med lätt stickande kolsyra. Smakmässigt en kraftig syrlighet blandat med en rejält rökig ton, rakt igenom. En osedvanligt lyckad kombination. Syrligheten och rökigheten är ledorden, men jag upplevde även en ton av söt malt. Som negativt kan noteras att ölen är en aning vattnig i eftersmaken men eftersom helheten är lyckad måste Hornbeer Røgøl sorteras in i kategorin "mycket bra" rököl. Betyg: 4.4 (5.0). Detta öl hittar du främst i en välsorterad butik i Köpenhamn.

Rug står då inte för rök, utan råg, vilket framför allt just i denna stund blir rätt uppenbart med tanke på namnet på ovanstående omskrivna öl. Men på Systembolaget i ett exhalterat tillstånd kanske det inte är så uppenbart. Amager Rugporter inhandlades någon gång i somras, då den ingick i ett tillfälligt släpp. Amagers rågporter är en helt okej, fyllig och inte särskilt alkoholskadad öl med tanke på styrkan. Dock en aning komplex i och med att vissa bismaker noterades men kunde inte identifieras. Störigt. Förutom rågsmaken; rostad malt, kaffe och lakrits. Också rökig (lite) och hyfsat bitter (vilket inte uppskattas). En touch av humle framkom i eftersmaken. Som sagt var det ganska bra grejer, men suget att dricka denna öl igen är inte sådär särskilt stort. Egentligen var den en gnutta tradig. Betyg: 3.7 (5.0).

Till sist, Brother Thelonious. Ett öl som är lite enklare att få tag på eftersom den finns i Systembolagets fasta sortiment. En amerikansk version av belgisk klosteröl skapad av North Coast Brewing Company som även har Red Seal Ale hos bolaget. Ölen kan enligt min upplevelse bäst beskrivas med orden jäst, lättdrucken och balanserad. Smakrik och komplex i doft och smak och det blev en hel uppsjö med intryck när ölen intogs. Fyllig, med toner av bland annat kryddor, alkohol, choklad, torkad frukt, malt och rödvin. Ömsom beska och ömsom syrlighet och där det sistnämnda framträder främst i slutfasen. En balanserad och mycket intressant öl. En spontan känsla är att Brother Thelonious passar bra på julbordet nu när det snart är dags, då förslagsvis till mörkt bröd eller pepparkaka. Negativt? Ölen känns som lite för mycket ibland, och köps i en måttlig utsträckning. Pris: 28:90 för 355 ml. Betyg: 4.0 (5.0).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar