måndag 30 november 2009

S't Peter's Cream Stout 6,5 %

Puh, har varit en ihärdig helg med mycket öldrickande, så kommande helg blir en vit sådan. Har mest druckit beprövade öl, men en och annan nyhet, bland annat Beer Here Dark Hops (8,5 %), som faktiskt var en otrevlig upplevelse. Men det orkar jag inte tjata om nu utan tar det en annan gång.

Nu till dagens recension. Ett öl som jag är mycket förtjust i och som är väl värt varenda krona är S't Peter's Cream Stout (6,5 %). En mörk krämig pärla som är så gott att det måste drickas då och då, för upplevelsens skull alltså. Ölet är bryggt på en blandning av fyra olika lokalt odlade maltsorter och enligt mitt smaksinne (kan man inte alltid lita på) präglas smaken främst av mörk choklad. Konsistensen helt klart fyllig och bismaken är kaffe. Finner beskan som låg och kolsyran svag, men en stickande känsla på tungan. Flaskan är snygg och tung, ser som något man ser i hyllorna på de gamla apoteken som finns i Lund och Malmö. Designen var dock ännu snyggare för några år sedan, vet inte varför denna förändrades till det sämre. Lyx är ett sammanfattande ord för S't Peter's Cream Stout.

Ölet bryggs av S't Peter's brewery och företaget har haft verksamhet sedan 1996. Förresten är det väldigt skojigt att Systembolaget har tagit in S't Peter's Winter Ale (6,5 %) till försäljning till jul. Jag kommer ju lätt köpa denna, men väntar eftersom det är för tidigt för att dricka julöl, hur gott det än må vara.

Betyg: 4,7 (5.0)
Pris: 27:50 för 500 ml.
I Systembolagets ordinarie soritment hittar man S't Peter's Cream Stout.

1 kommentar: