lördag 21 november 2009

Bedarö Bitter 4,5 %


Bedarö Bitter, visste redan innan att det skulle vara ett bra öl. Kommer ju ifrån Nynäshamns ångbryggeri som är en favorit i nuläget, undantaget då deras Landsort Lager (5,3 %) som tidigare har recenserats i bloggen. Var dock rädd för att den skulle vara en aning obalanserad, men det var den absolut inte.

Bedarö Bitter är bryggeriets första öl och säljs idag över hela landet. Bedarö Bitter är deras mest säljande öl och det kan jag förstå, för det är också deras godaste. Detta är en överjäst bitter ale, bryggt på pale ale, Crystal- och vetemalt. Ölet är jäst på koniska tankar och lagrat i fyra veckor. Bedarö Bitter har vunnit ett flertal priser, framför allt "bästa svenska öl alla kategorier" 2006 på Stockholm Beer Festival. Ölet är precis som bryggeriets övriga ölsorter uppkallat efter en geografisk plats i Nynäshamns skärgård.

Bedarö Bitter har en kraftig beska och smaken känns somrig, liksom fruktigt frisk med inslag av karamell. Ölet är i princip luktfritt, doftar en aning jäst. Ölet är rejält kolsyrat vilket uppskattas, blir lite extra fräs i det hela. Härlig färg som ni kan se på bilden. Bedarö Bitter är en ett uppiggande öl som definitivt kommer att köpas lite då och då, tycker trots allt att priset är lite väl häftigt. Men bra öl kostar (bra råvaror kostar) så detta är egentligen bara en parantes. Du behöver inte ha dåligt samvete när du lägger en Bedarö Bitter i varukorgen om du i lugn och ro vill uppleva denna, och inte halsa den på en förfest eller liknande.

Betyg: 4.3 (5.0)
Pris: 27:70 för 500 ml.
Sedan 1 april 2009 finns Bedarö Bitter på landets samtliga Systembolag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar