onsdag 23 mars 2011

Slottskällans Imperial Stout (9%) & Slottskällans Red Ale (5%)

Vetitusan om jag har testat öl från Slottskällans, men blev sugen nu när jag har ögnat igenom andra bloggar om bryggeriet. För min del känns det som att deras produkter lätt blir undangömda eller glöms bort bland de andra godsakerna på bolaget. Eller jo, en sökning visar att Black Rocket Porter har druckits vid ett tillfälle. Den var rätt bra.

Imperial stouten var bra, eller rättare sagt väldigt bra. Red:alen mindre bra för mina smaklökar. Om jag börjar med den sistnämnda ska den enligt hemsidan vara bryggd på sju sorters malt och flera sorters humle från båda sidor Atlanten! Tja, synd då att det var en tråkig öl. Mitt första intryck var att den var för vattnig, tunn och helt enkelt blaskig, särskilt en besvikelse efter denna presentation som hade höjt förväntningarna. Dessutom torr i munnen och kändes på det hela taget som obalanserad. Trist. Det är säkert ett bra öl enligt många andra, men däremot inte min grej. På detta en rätt rejäl beska och bitter avslutning, och en hel del humle men det föll liksom bort i upplevelsen och hamnade i periferin. Däremot är den "roströda" färgen på ölen fin men det var ju ingen särskild tröst. Betyg: 2.1 (5.0). Pris: 17:70:- för 330 ml. Tillgänglighet: hög!

Det var skönt att skölja ner ovanstående öl med deras imperial stout. Den var med andra ord omtyckt hos mig. Trevlig arom av rostade maltiga toner och så vidare. I princip svart färg vid upphällning, medel kolsyra, och såg rätt lovande ut. Till skillnad från ovanstående öl välbalanserade, läs fylliga, smaker av kaffe, choklad, mörka frukter et cetera och det vill säga sådant som förväntas av stilen i sig. Det hela avrundas med en aning bitterhet. En tanke som dök upp i mitt huvud var framför allt sötman (i smaken), inte alls överdriven eller så, vilket man stöter på då och då. Särskilt med tanke på att ölet hade en söt doft. Ett exempel på enkelhet som går hem.

För övrigt skänkte alkoholen en behaglig känsla och detta var en rejält bra imperial stout som säkert blir än mer trevligare vid lagring. Betyg: 4.6 (5.0). Pris: 28:70:- för 330 ml. Tillgänglighet: hög!

måndag 21 mars 2011

Beer Here Vårwit (4,5%)

I Sverige byter Beer Here Tia Loca namn till Vårwit. Det slog mig först när jag drack ölen. Då gör jag det enkelt för mig och länkar till min recension av Tia Loca från i somras.

söndag 20 mars 2011

Veckans öl

Ibland är det bra med en blogg som är "dagboksagtig". Innnan jag glömmer så är det intressant att skriva mycket kort om några nya öl som har prövats på fat i veckan. Ska jag göra lite oftare.

* Dugges High Five (7,5%). Föll mig inte alls i smaken. Väldigt vattnig, saknade helt och hållet kropp. På detta var den rejält bitter; nästan så att munnen behöver rengöras med saliv. Annars söt och fruktig som jag tycker Dugges brukar vara. Luktade en aning alkohol men i smaken inte alls spritig. Styrkan brukar inte framgå, och även så här, men hade kanske gissat på 5 %. Tråkig öl! Betyg: 2.2 (5.0). Pris: 79:00:- för 330 ml.

* Gonzo Imperial Porter (9,2%). En nattsvart porter serverades. Precis som Hunter S. Thompson var ölet verkligen en komplex besvikelse. Spritig så det förslår, vilket tog överhanden. Även denna hade en tunn kropp. Brända smaker, mest malten, och viss bitterhet. Kan sammanfattas som komplex på ett jobbigt sätt. Usch. 115:00:- för 330 ml kändes som rena rånet. Nu är denna kryssad i protokollet. Ett tips om du vill testa är att köpa ölen när den kommer på bolaget den förste april. Betyg: 2.0 (5.0).

* Närke Black Golding Starkporter (7,2%). Den bästa ölen i veckan, och den var faktiskt makalöst god. Rejält gräddig och mycket kaffe! Lena smaker som vanilj, mild tobak och på detta en angenäm sötma. Som en bra dessert eller förrätt beroende på. Föll mig i smaken, och var veckans bästa! Betyg: 4.7 (5.0).

Epic Thornbridge Stout (6,8%)

Detta öl är ett resultat av ett samarbete mellan Nya Zeeländska bryggeriet Epic Brewing Company och brittiska Thornbridge Brewing Company, därav namnet. Nära inpå kolsvart färg vid upphällning och ett skitigt skum lägger sig över vätskan. Det första som slår mig, och säkert alla andra, är att kroppen är väldigt tunn, nästan på gränsen till blaskig. Bra eller dåligt? Just för detta öl gjorde det inte så mycket, dels eftersom ölet var välbalanserat, dels var smakrikt med härligt rostade toner och typiska stoutsmaker som kaffe, lakrits och choklad. Viss beska fanns med i bakgrunden, särskilt i finishen. Epic Thornbridge Stout var en trevlig bekantskap till ett bra pris, om än inte ett mästerverk. Betyg: 3.9 (5.0). Pris: 37:50:- för 500 ml. I skrivande stund finns 87 stycken exemplar kvar i riket.

lördag 19 mars 2011

Kirin Ichiban (5%)

En tråkig lager från Japan, licensbryggd i England. Kirin ska väl vara ett exotiskt inslag på bolaget och har funnits sedan urminnes tider känns det som. Köps mycket sällan men i veckan blev det en flaska. Alla öl ska ju recenseras. Kirinbryggeriet grundades 1907 i Yokohama och ingår i industrikoncernen Mitsubishi group. Vid sidan av öl tillverkar Kirin i dryckesväg även läsk och whiskey. Det var det intressanta! Nu det ointressanta: recensionen av denna öl. Gillar du inte öl, det vill säga smaken så är förmodligen Kirin toppen. Kemiskt skum och len kolsyra. En aning söt doft och smak, konstlad humle, anonymt maltig och medelstor beska. Ja väldigt blygsam och anonym, och har en vattnig karaktär i sin helhet. Ungefär lika tråkig som de flesta andra ljusa lager men har ju i alla fall en "häftig" etikett. Betyg: 2.0 (5.0). Pris: 15:90 för 330 ml.

torsdag 17 mars 2011

Hornbeer Hophorn (9,3%)

Roligt att se en öl från Hornbeer i senaste släppet, att det dessutom är en mörk IPA är ju inte heller fel. Hornbeer är ett favoritbryggeri, och tidigare för min del testade öl: Summer, Black Magic Woman, Røgøl, Caribbean Rumstout, Gladiator samt Kiss the Frog har mer eller mindre varit högkvalitativa. Hophorn har vid upphällning en mörkbrun på gränsen till svart färg med väldigt många små kolsyrebubblor. Kolsyran bekräftar den blotta åsynen genom att det sticker rätt bra i munnen. Söt arom med torr humle och den rostade malten som främsta kännetecken. Välbalanserad bitter smak som utöver humlen påminner om kaffebönor, lakrits och frukt. Sötma även här. Smakar mycket och allt är skickligt komponerat. Jag tycker att denna är ett snäpp bättre än Amager Double Black IPA och ett par snäpp mer lyckad än Beer Here Dark Hops, vilka jag har färskt i minnet. Det som gör ölet så gott kan sammanfattas med att den är välbalanserad och rik på smaker. Betyg: 4.7 (5.0). Pris: 56:90:- för 500 ml. Om du bor i Malmö fanns imorse 56 stycken flaskor kvar i butiken enligt Systembevakningsagenten.

måndag 14 mars 2011

Newcastle Brown Ale (4,7%)

Okej, nu blir eventuellt läsande ölsnobbar förfasade, vojne vojne. Tja, Newcastle kanske inte har de mest kvalitativa beskaffenheter, men för mig är det ett välsmakande öl som borde har recenserats för länge sedan. En klar favorit bland de "lite billigare" ölen på bolaget. Dessutom får du mycket för pengarna för att vara en brown ale, en absolut avskyvärd stil. Att det därtill är Storbritanniens mest köpta ale på flaska behöver inte betyda ointresse eller okunskap bland konsumenterna. Ölet är även populärt utanför de brittiska öarna och finns i minst ett fyrtiotal länder.

För min del är ölet uppskattat tack vare att det dels, är smakrikt, dels har en mycket fin balans i smaksammansättningen. Sötma, kola (knäckig) och en aning smörig. Fruktig vetitusan. Det är nog sötman som gör ölen, och det kan vara svårt med perfektion avseende denna variabel, men här mycket god. Newcastle Passar bra till mat, och är en typisk matöl för mig (kan tillägga att jag oftast inte dricker öl till mat utan hellre vin) men när jag väl gör det blir det ibland en Newcastle. Priset ligger på 14:90:- för 330 ml. Betyg: 4.5 (5.0).

Till syvende och sist, något helt annat. Ett par tips om du vill veta mer om öl, ölmänniskor och tillverkning av denna ädla dryck:

* Ikväll Klockan 19.30, sänder SVT programmet Mat så in i Norden (matreseprogram). Kvällens programinnehåll låter intressant: Fyn. Ölprovning och tillverkning på fynskt mikrobryggeri och ankjakt och söndagsmiddag i downshiftarnas paradis Strynö. Även 15/03 i SVT2 och 19/03 i SVT2.

* Kolleger på jobbet tipsade mig om radiodokumentären Riven av humle - ett program om ölkultur som sändes igår i P1. Jag fick reda på det i veckan, men var tyvärr ej hemma igår, och det blir till att lyssna på webben. Innehåll:

I skuggan av de stora bryggerierna har det vuxit fram en jäsande mikrobryggerivärld där öl är kultur och handlar om hantverk och stora smakupplevelser fjärran rusdryckens simpla fylla. Ölprovningar blir allt mer populära och på systembolagets hyllor ses fler och fler olika ölsorter från mindre bryggerier.

I dokumentären möter du ölnördsprofilen Jonas som kan allt om öl, krögaren Reza som blivit belönad för sin inställning att stor stark är blask och bryggarna HG och Berit som på ett nedlagt militärområde i Örebro brygger ett världsberömt öl. Ett program från SR Göteborg av Rickard Nerbe och Anders Teglund

lördag 12 mars 2011

Några Kalla i en lista, fjärde upplagan.

En revidering av ursprunglig sammanställning 2010-09-09.

(Som blogginlägg numero etthundra kan det ju vara passande med en betygssammanställning, alltså en förteckning av alla recenserade öl. Uppdateras fortlöpande. Vill du läsa specifikt om ett öl förslår jag att du använder bloggens sökmotor. Betygen är ju naturligtvis satta på halvt allvar och ska ses som en fingervisning).

Betyg 5
Raasted Nelson Sauvin IPA (7%)
Samuel Smiths Imperial Stout (7%)
Westvleteren 8 (%)
St. Bernardus Abt 12 (10%)
Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest (6,7%)
Rogue Chocolat Stout (6.3%)
Smisje Kerst (11%)
Founders Red's Rye PA (6,6%)
Mikkeller Centennial Single Hop IPA (6,9%)
Amager Bryghus IPA (7%)
Sierra Nevada Bigfoot Ale (9.6%)
Founders Breakfast Stout (8,3%)
Rochefort 10 (11,3 %)
Beer Here Fat Cat Red Ale (4,7%)
Oppigårds InWit (4,5%)
Gueuze Girardin 1882 (5%)
Ölvisholt Suttungasumbl (7,2%)
Waterloo Double Dark (8,5%)
Haandbryggeriet Dark Force (9%)
Péché Mortel (9,5%)
Rogue Smoke Ale (7%)
Triple Karmeliet (8,4%)

Betyg 4
Ölands Påsköl (5,3%) 4.9
Raasted Barley Wine (11%) 4.8
Malmö Brygghus Cacao-porter (8%) 4.8
Golden State Ale (6,4%) 4.8
Hornbeer Gladiator (6,4 %) 4.8
Avery Maharaja Imperial India Pale Ale (10,3 %) 4.8
Fru Frederiksen (7%) 4.8
Göteborgsporter från Oceanbryggeriet (5%) 4.8
Brasserie Des Rocs Triple Impériale (10%) 4.8
Oud Beersel Oude Gueuze Vielle (6%) 4.8
La Trappe Witte Trappist (5,5%) 4.8
Westmalle Tripel (9,5%) 4.8
Nils Oscar Rökporter (5,9%) 4,8
Närke Black Golding Starkporter (7,2%) 4.7
Hornbeer Hophorn (9,3%) 4.7
Schloss Eggenberg Samichlaus Bier (14%) 4.7
Islenskur Urvals Stout (Viking Olgerd Akureyri)(5,8%) 4.7
Urthel Hop-it (9,5%) 4.7
G Schneider & Sons Aventinus Weizen Eisbock (12%) 4.7
Fuller's India Pale Ale (5,3%) 4.7
S't Peters Cream Stout (6,5%) 4.7
Abbaye des Rocs Grand Cru (9,5%) 4.6
Sigtuna Merry Christmas (6%) 4.6
Midtfyns Bryghus Imperial Stout (9,5%) 4.6
Primátor Dark (4,8%) 4.6
Slottskällans Imperial Stout (9%) 4.6
De Dolle Ara Bier (8%) 4.6
Old Chub Scottish Style (8%) 4.6
Lamoral Degmont Triple (8%) 4.6
Avery Hog Heaven Ale (9,2%) 4.6
Newcastle Brown Ale (4,7%) 4.5
Aegte Fynsk Ale No 16 (5,7 %) 4.5
Red Haired Jeanne (7%) 4.5
Beer Here Hoptilicus (9%) 4.5
Girardin Framboise (5%) 4.5
Rogue XS Imperial Younger's Special Bitter (7,4%) 4.5
Mikkeller Beer Geek Breakfast (7,5%) 4.5
Left Hand Milk Stout (5,2%) 4.5
Young's Double Chocolate Stout (5,2%) 4.5
Urthel Samaranth Quadrium (11%) 4.5
Oppigårds Indian Tribute (6,6%) 4.5
Corsendonk Christmas Ale (8,5%) 4.5
Hantverksbryggeriets Kosacken (7,5%) 4.5
Grimbergen Double (6,5%) 4.5
Haystack Wheat (5%) 4.5
Haandbryggeriet Ardenne Blond (8%) 4.5
Dugges 1/2 Idjit (7%) 4.5
Sotholmen Extra Stout (7%) 4.5
Gordon (8.7%) 4.5
Hornbeer Røgøl (5,7%) 4.4
Amager Christianshavn Pale Ale (5,5%) 4.3
Rodenbach Grand Cru (6%) 4.3
Jólabjór (6,5%) 4.3
Brasserie Dieu Du Ciel Solstice D'hiver (10,2%) 4.3
Circle Master (4,7%) 4.3
Grebbestad Lager (5%) 4.3
Bedarö Bitter (4,5%) 4.3
Dugges Kals Stout (5%) 4.2
De Ranke Noir De Dottignies (9%) 4.2
Southern Tier Phin & Matt's Extraordinary Ale 4.2
Fuller's ESB (5,9%) 4.2
Belhaven Wee Heavy (6,5%) 4.2
Mikkeller Jackie Brown (5,9%) 4.2
Taras Boulba (4,5%) 4.2
Chimay Blå (9%) 4.2
Brooklyn Black Chocolate Stout (10,6%) 4.1
Eskilstuna Nyfors (5,5%) 4.1
Fosterlandsins Freyja (4,5%) 4.1
Black Rocket Porter (5,5%) 4.1
La Fin du Monde (9%) 4.1
Delirium Nocturnum (8,5%) 4.1
Flying Dog K-9 Cruiser Winter Ale (7,4 %) 4.1
Det Lille Bryggeri Lakridsporter (5,1%) 4.0
Ølfabrikken Pale Ale (5%) 4.0
Anchor Liberty Ale (5,9 %) 4.0
Brother Thelonious (9,4 %) 4.0
Samuel Adams Honey porter (5,5%) 4.0
Samuel Adams Black Lager (4,9%) 4.0
Sierra Nevada Celebration ale (6,8%) 4.0
Örebro Bitter (5,7%) 4.0
Mikkeller Single Hop East Kent Golding IPA (6,9%) 4.0
Indianviken Pale Ale (6,2%) 4.0
Saint Idesbald Triple (9%) 4.0
Avery Ellie's Brown Ale (5,8%) 4.0
Mort Subite Gueuze Lambic (4,5%) 4.0
Chimay Vit (8%) 4.0
Corne Du Diable (6.5%) 4.0
Red Seal Ale (5,6%) 4.0
Coopers Best Extra Stout (6,3%) 4.0
Duvel (8,5%) 4.0

Betyg 3
Epic Thornbridge Stout (6,8%) 3.9
Sigtuna Vårweizen (5%) 3.9
Ålö Ale (5,6%)3.9
Boon Geuze (7%) 3.9
Samuel Adams Boston Ale (4,8%) 3.9
Belhaven Twisted Thistle IPA (5,3%) 3.9
De Dolle Bos Keun (10%) 3.9
Maredsous 6, (6%) 3.9
Daleside Monkey Wrench (5,3%) 3.9
Fuller's Golden Pride (8,5%) 3.9
Erdinger Weissbier Dunkel (5,6%) 3.9
Spaten-Franziskaner Bräu Hefe-Weissbier Dunkel (5%) 3.9
Paulaner Weissbier Kristall (5,2%) 3.9
Mikkeller Nelson Sauvignon (9%) 3.9
BrewDog Punk IPA (5,6%) 3.8
Jämtlands IPA (5.5 %) 3.8
Dugges Avenyn Ale (5%) 3.8
Timmerman Tradition Faro Lambic (4%) 3.8
Laško Pivo (4,9%) 3,8
Lindemans Cassis Lambic (4%) 3.8
Brouwerij De Molen Mooi & Meedogenloos (10,2%) 3.7
Amager Rugporter (8,5%) 3.7
Mohawk Stitch (5,3 %) 3.6
Black Wych (5%) 3.6
Drie Fonteinen Oude Gueuze (6%) 3.6
Ølfabrikken Pilsner (5%) 3.5
De Molen Revelation (10,5%) 3.5
La Trappe Blond (6,5%) 3.5
Spaten-Franziskaner Bräu Hefe-Weissbier (5%) 3.5
Hornbeer Summer (4,6%) 3.5
Warsteiner (4,8%) 3.5
Crocodile Lager (5,2%) 3.5
Riedenburger Pils (4,7%) 3.5
Dugges Avenyn By Night (5%) 3.5
Den Gyldne Hest Ale No 100 (5,7%) 3.4
Old Rasputin Russian Imperial Stout (9%) 3.3
Ölfabrikken Porter (7,5%) 3.3
Malmö Brygghus IPA (6,6%) 3.1
Dugges Rudolf Ren Ale (7%) 3.1
Skebo Spring Suprise (5%) 3.0
Raasted Forår (5,5%) 3.0
Sigtuna South Pacific Pale Ale (5,4%) 3.0
Skands Humlefryd (5,5%) 3.0
Skands Tæppefald (6,2%) 3.0
Ølfabrikken Pilsner (5%) 3.0
Ocean Eko Pale Ale (4,5%) 3.0
Ocean IPA (5,4%) 3.0
Warka (5,7%) 3.0
Shepherd Neame 1698 Strong Ale (6,5%) 3.0
Mysingens midvinterbryggd (6%) 3.0
Satan Red (8%) 3.0
Hantverksbryggeriets Narren (5,7%) 3.0
Jacobsen Brown Ale (6%) 3.0
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale (8%) 3.0
Avery New World Porter (6,7%)3.0
Devil's Pale Ale 666 (6,6%) 3.0
Duff Beer (5%) 3.0
Amager Black Nitro (7,8%) 3.0
Mikkeller Tomahawk Single Hop IPA (6,9%) 3.0
Polar Beer (4,7%) 3.0
Harviestoun Bitter & Twisted (4,2%) 3.0
Rogue Deadliest Ale (Northwestern Ale) (6,2%) 3.0
Wells Banana Bread Beer (5,2%) 3.0
Saxo Bio (7,5%) 3.0

Betyg 2
Donder & Bliksem (5,9%) 2.9
Skebo brukspatron (5,6%) 2.9
Traquair 2010 (10 %) 2.9
Anderson Valley Summer Solstice (5,3%) 2.9
Samuel Adams Winter Lager (5,5%) 2.9
Mikkeller Santa's Little Helper 2.8
Innis & Gunn Highland Cask (7,1%) 2.8
Närkes Double Dutch Viking (6,8%) 2.8
S't Landelin Mythique (7,5%) 2.8
Hr.Frederiksen (10,5%) 2.8
Samuel Adams oktoberfest (5,5 %) 2.7
Mohawk EIPA (7,5 %)
Seven Giraffes (5,1%) 2.5
Steam Whistle Pilsner (5%) 2.5
Zeunerts Höga kusten (5,3%) 2.5
Founders Curmudgeon Old Ale (9,8%) 2.5
Mori (5,5%) 2.5
Bödelns IPA (5,6%) 2.5
Skjalfti (5%) 2.5
Carlsberg Elephant 7,2 % 2.5
Harviestoun Mr Sno'balls (4,5%) 2.4
Dugges High Five (7,5%) 2.2
Kaldi Dökkur (5%) 2.2
Þorra Kaldi (5,4%) 2.2
Asahi (5%) 2.1
Slottskällans Red Ale (5%) 2.1
Gårdbryggeriet Stockeboda IPA (6,5%) 2.1
Fuller's Mr Harry (4,8%) 2.1
Gonzo Imperial Porter (9,2%) 2.0
Hornbeer Kiss The Frog (4,6%) 2.0
Beer Here Tia Loca (4,5%) 2.0
S:t Eriks Pilsner (5,3%) 2.0
Jenlain Blonde (5,9 %) 2.0
Thor Pilsner (4,6%) 2.0
Kirin Ichiban (5%) 2.0
Titan IPA-Great Divide (7,1%) 2.0
Hook Norton Haymaker (5%) 2.0
Nils Oscar Kalasöl (5,2%) 2.0
Founders Centennial IPA (7,2%) 2.0
Hercules Double IPA (9.1%) 2.0
Amager Bryghus 3.akt (5,2%) 2.0
Jever Pilsener (4,9%) 2.0

Betyg 1
Einbecker Mai-Ur-Bock (6,5%) 1.9
Einbecker Ur-bock Hell (6,5%) 1.9
Stone Ruination IPA (7,7%) 1.9
Fuglsang Easter Bird (5,5%) 1.8
Fuller's Old Winter Ale (5,3 %) 1.8
Rogue Brutal Bitter (6.2%) 1.8
Schlösser Alt (4,8%) 1.8
Lava (9,4%) 1.5
Mikeller Amarillo Single Hop IPA (6,9%) 1.5
Duchesse De Bourgogne (6,2%) 1.5
Landsort Lager (5,3%) 1,5
Dugges Påsköl (6%) 1.3
Nøgne ø Sunturnbrew (11%) 1.2
Bath Ales Wild Hare (5%) 1.1
Bagge Bocköl (6%) 1.0

Betyg 0
Caffrey's Irish Ale (4%) 0

Omnämnda, men ej betygsatta/recenserade
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (7,2%)
Sierra Nevada Pale Ale (5,6%)
Highlander Beer (4,8%)
Port Brewing WipeOut IPA (7%)
Brooklyn East India Pale Ale (6,8%)
Pickla Pils (4,8%)
Zeitgeist Black lager (4,9%)
Chimay Röd (7%)
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (7,2%)
Snake Dog IPA (7,1%)
Wisby Klosteröl (5%)
Sarajevska Pivo (5%)
Kasteel Rouge (8%)
Palm Ale -
Maes (5,1%)
Jupiler (5,2%)

tisdag 8 mars 2011

Schloss Eggenberg Samichlaus Bier (14%)

WOW! En förbluffande bra öl som min flickvän överraskade mig med igår. Jag har inte tidigare testat ölet av någon anledning som jag själv inte känner till, kanske med tanke på styrkan. Trots sina mäktiga 14 %, inte tillstymmelse till alkohol varken i doft eller smak. Däremot en RIKTIGT rejäl sötma. I början tänkte jag kritisera ölet för denna egenskap, men med varje klunk blev jag mer och mer bestämd att mängden sötma är rätt perfekt och min association blir, i detta fall, tydligt, lönnsirap och socker, vilka dominerar ut eventuella övriga smaker. Egenskaper som gör att detta öl passar alldeles förträffligt som dessert. Möjligtvis att alkoholen känns i strupen, men i så fall bara på ett angenämnt sätt. Doften är vinös och söt men även den behaglig. En trevlig brunröd färg och kolsyra som sticker lite lätt på tungan. Nu lagrar jag inte öl, men om jag ska börja lagra så är Samichlaus Bier ett gjutet val eftersom det hade varit mycket intressant att se hur denna utvecklas. Samichlaus Bier är en produkt från Österrike, närmre bestämt bryggeri Schloss Eggenberg. En flaska (330ml) kostar 41:90:- och ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment. Betyg: 4.7 (5.0). Det negativa är att 14 % är lite väl häftigt.

måndag 7 mars 2011

Anchor Liberty Ale (5,9 %)

Anchor Liberty Ale köps för sällan eftersom det är en klart god öl. Bryggs av amerikanska Anchor Brewing Company och stilmässigt en american pale ale (APA). Inbjudande färg som påminner om honung. Ölen har en bra balans mellan humle och malt, och har en blommig karaktär. Komplext kryddig och fruktig doft. Specifikt smakmässigt så ungefär som i doften men nedtonat. Tänk främst: krydda, frukt (apelsin, citron och persika) Fin humle på detta. Lagom beska i eftersmaken. Medel kolsyra och sammanfattningsvis ett trevligt inslag på Systembolagets hyllor. Betyg: 4.0 (5.0). Pris: 19:90 för 355 ml.

lördag 5 mars 2011

Innis & Gunn Highland Cask (7,1%)

Innis & Gunn har blivit väldigt populär på bolaget och ett antal varierande släpp har gjorts ett bra tag. Tjatigt i mitt tycke eftersom ölen är inte är någon superupplevelse, och är ganska dyra med tanke på vad man får för pengarna.

Enligt etiketten har detta öl lagrats på tjugoett år gamla whiskeyfat. Ölen som till färgen var bärnstensfärgad hade en påtagligt söt doft av kola och malt samt ett uns whiskey. Skummet lade sig snabbt. Smakmässigt tänkte jag fruktig, mycket smör (kola), och vanilj. Kolsyran frånvarande. Alldeles för sliskigt smörig för min smak, och det blev nästan lite löjligt. Dessutom tunn kropp vilket förmedlade en blaskig känsla. Nja, detta var då ingen höjdare. Betyg: 2.8 (5.0).

fredag 4 mars 2011

Abbaye des Rocs Grand Cru (9,5%)

Snygg brun färg avseende vätskan vid upphällning. Ett gäng söta smaker (främst karamell, kola) uppblandat med idel frukt, ljus och mörk sådan (å ena sidan aprikos å andra sidan plommon) På detta, en nypa jästiga smaker eller hur det nu kan uttryckas. Riktigt rejäl och genomträngande smak, och en höjdaröl helt enkelt. Mild kolsyra och len i munnen. Lite sur i doften, men smakupplevelsen som kommer därefter är rätt anonym ur denna aspekt. Tja, nog med den fina beskrivningen, en toppenöl helt enkelt. Intressant bryggeri som det tåls att skriva mer om, jag har även druckit deras Triple Impériale (10%) som recenserades här på bloggen i somras. Tycker att den sistnämnde passar min smak lite bättre. Betyg: 4.6 (5.0).

onsdag 2 mars 2011

Bagge Bocköl (6%)

Första anblicken sade mig att detta öl är nog ingen höjdare. När ölet släpptes köptes en burk för att bekräfta min intuition. Bagge bocköl är en ljus lager - bocköl. Fräser till i kolsyran vid upphällning. Hyfsat stort skum som lägger sig snabbt. Doften känns lite frän och kemisk. Smaken är avsevärt klen. Lättrecenserad öl, smakade nästan ingenting. Viss sötma en aning maltig. Även svag apelsinsmak har noterats. kemisk. Tunn vätska och kraftig kolsyra. Varenda gång jag ser denna på bolaget tänker jag: bort bort bort. Betyg: 1.0 (5.0). Pris: 12:50:- för 330 ml.