söndag 3 oktober 2010

Ölrapport från Island - del II

Island var ett resmål som jag åkte till i början av året. Islänningarna är duktiga på öl och en hel del sådana (öl då) slöks under den dryga vecka som jag var iväg. Sedan tidigare har min ambition varit att för er kära vänner att recensera (eller mer riktigt kommentera) de öl som intogs under resan. Inlägget: Ölrapport från Island - del I återfinns här. Nu är det dags för Island del II. Vid ett senare tillfälle kommer den tredje och avslutande delen på Islandstemat. Tanken med temat är att väcka intresse för egna efterforskningar eller som en slags miniguide avseende öl för andra som åker till ön.

Fosterlandsins Freyja (4,5%)
Ett coolt veteöl från Ölvisholt som var först på Island med sitt Freyja att brygga ett veteöl. Detta öl är kryddat med koriander. Koriandern är dock ej särskilt påtaglig. Lättdrucket fräscht öl som passar bra ihop med enklare måltider exempelvis sallad. Kan dra mig till minnes att vi ansåg att Freyja var ett öl utöver det vanliga. Betyg: 4.1





Kaldi Dökkur (5%) och Þorra Kaldi (5,4%)
Vi provade Kaldi Dökkur (5%) och Þorra Kaldi (5,4%) som känns som Bill och Bull eller Kreti och Pleti, alltså rörigt. Ölen produceras av Bruggsmiðjan som totalt har sex öl i sitt sortiment. Islands första mikrobryggeri läste jag mig till. Kaldis bas består av 4 sorters korn, tre sorters humle, jäst och vatten. Förutom det isländska vattnet är resterande råvaror från Tjeckien. Slår ihop recensionen då det inte finns så mycket att skriva mer än att vi inte alls uppskattade dessa öl. Knappt märkbar skillnad i jämförelse mellan ölen. I smak söt och bitter. Bitter i huvudsak i avslutningen. Mörkt rödbrun färg och man drog lite på munnen på grund av obehaglighetskänslan. Kanske bara var fel där och då. Betyg: 2.2 (5.0).

Skjalfti (5%)
Också ett öl från Ölvisholt. Finns liksom Mori (5,5%) tillgänglig på Bishop och som tidigare i bloggen har kommenterats såhär: "Vidare intogs en isländsk öl, Skjalfti (5 %), flasköl 330 ml. Skjalfti betyder jordbävning. Två dagar innan bryggeriet skulle invigas drabbades Island av en jordbävning. En söt öl men inslag av karamell, inget speciellt på något sätt, men inte på något sätt fel". Betyg 2.5 (5.0).





Islenskur Urvals Stout (Viking Olgerd Akureyri)(5,8%)
Vetitusan vad som är bryggeriet och vad som är namnet på ölen. Men ordet stout är ju det enda man behöver veta - en ganska brutal mörk färg och i lukt och smak brända toner av kaffe, choklad,och något som påminner om vanilj, eller kanske kokos. Mycket god och mycket lättdrucken. Kom ihåg denna öl som en riktig hit. Betyg: 4.7 (5.0).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar