lördag 25 september 2010

Avery Maharaja Imperial India Pale Ale (10,3 %)

Sannerligen ett makalöst öl. IBU 102. IBU är ett mått för beska i ölen och förkortningen står bokstavligen för International Bitterness Units.

Nåväl, Maharaja var kanske lite väl häftigt att dricka som ett AW-öl framför spisen rörandes i grytorna, m.a.o. slog ölet rätt rejält. Extremhumlat! En stil som jag under året har lärt mig att uppskatta, vilket märks på betygsättningen. Jämför betyg detta året med förra inom genren.

Avery gör bra öl, men Maharaja var fantastiskt. Tyngden eller kraftfullheten är överväldigande. Lite som G Schneider & Sons Aventinus Weizen Eisbock (12%) fast då istället kryddan som är så extremt framträdande. Psykologiskt finns inte suget alltid där när det är öl-time. Kanske är det relativt tuffa sötman som är boven i det hela. Det drar ner betyget något.

Slutligen känns det inte särskilt lönt att definiera fler smaker i denna ölanalys, men utöver humlen var ölen lite sådär citrusgräsaktig och kådabarrig. Kolsyran är något över medel och mycket trevligt att det var lite fart på gasen. Betyg: 4.8 (5.0). Pris: cirka 70 :- för 700 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar