tisdag 8 december 2009

De Dolle Ara bier 8 %, Bos Keun 10 %


Då var det dags igen, belgisk öl. Denna gång Ara bier (8 %) och Bos keun (10%) bryggt av De Dolle Brouwers vars verksamhet ligger i Esen tillhörande västra flandern. De Dolle är ett anrikt bryggeri (i alla fall sett till själva lokalerna) vars namn på svenska översätts till något i stil med "de galna bryggarna". Tillverkningen i modern tid startade 1980, bla bla bla, äsch i ärlighetens namn får jag inte riktigt kläm på historiken innan detta år. Skitsamma! De Dolle har en snygg hemsida, kolla här.

Ara bier är rejält disig till färgen vilket är lite coolt. Skumkronan är helt bisarr, krämig och go (kolla bild till vänster). Ölet smakar i huvudsak citrus, grapefrukt, lime och ananas, jag kan fortsätta att rabbla upp ett antal frukter, smakar mycket men ändå inte för kraftigt. Ara bier är starkt kolsyrad och smakar brutalt mycket jäst. Jästförnimmelsen avtar dock efterhand. En aning obalanserad öl men det har jag överseende med. Måste också skriva att detta är ett mycket aggressivt öl. Är ju också spännande enligt min mening. Ara bier är ett intressant och exhalterande öl som jag åter ska köpa på nästa runda över sundet!

Betyg: 4.6 (5.0)
Pris: 25:00 DKK för 330 ml.
Ara Bier finns bland annat hos Ölbutiken, som för övrigt har ett flertal andra öl från bryggeriet.








Bos Keun
var inte lika aggressiv, inte lika spännande, mindre smakrik (dock är den smakrik), mindre disig, hade inte en skumkrona som hade bestått i 10 år och så vidare. Men ölet är helt okej även om Bos Keun inte passar lika bra att sitta och njuta av jämfört med ovanstående. En kall vinternatt i en snödriva känns mer adekvat i sammanhanget, detta öl i synnerhet, har en värmande funktion och med sina 10 % får man passa sig så att det inte blir knock-out. Smaken är även här tropisk, dock med en sur karaktär. Bos Keun är inte lika spännande som Ara Bier, och kommer därför inte inhandlas vid nästa resa till Köpendanmark.

Betyg: 3.9 (5.0)
Pris: 30:00 DKK för 330 ml.
Tillgänglighet: Ölbutikken och i fler välsorterade butiker i köpenhamn.

Hittar inte mycket i Sverige angående Bos keun, men här är en länk där det omnämns. "kan smuttas på som efteröl" Haha...




Övriga öl som bryggs av De Dolle:
- 21 (9 %)
- Dulle Teve (10 %)
- Lichtervelds blond (9 %)
- Oeral (6 %)
- Oerbier (9%)
- Stille nacht (12%)
- Stout (9%) (kreativt)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar